Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Rooibos en appelcider gaan heel goed samen!

Rooibos is een een struik die groeit in Zuid-Afrika. Een infusie die niet te vergelijken is met thee van de Sinensis plant. Toch word rooibos vaak thee genoemd, maar dit is eigenlijk alleen maar, omdat je het op dezelfde manier als thee bereid.
Rooibos heb je in een groene (niet-geoxideerde) variant, maar ook in de mooie rode variant, zoals velen onder ons het zullen kennen. Daarnaast zul je ook steeds meer gaan horen over honeybush, vergelijkbaar met rooibos.
In rooibos zit geen theïne en word daarom soms beter verdragen dan thee waar wel theïne in zit. Theïne werkt eigenlijk net als caffeïne, alleen word het langzamer door het lichaam opgenomen en heb je er iets minder snel last van dan caffeïne. Rooibos kun je goed puur drinken, het is licht zoet en absoluut niet bitter. Rooibos kun je ook gewoon in de kan laten zitten tijdens het infuseren en hoef je er niet na een aantal minuten uit te halen. Des te langer je het in het water laat trekken, des te heilzamer het drankje word.
Ik zet ’s avond vaak een thermoskan met rooibos en dan laat ik het zakje er gewoon in zitten, totdat de kan leeg is. Ook afgekoeld kun je rooibos heel goed drinken. Zelfs als ice-tea! en cold brew.
Rooibos kun je ook goed combineren met vruchten en specerijen. Laatste heb ik het zelfs verwerkt in een wortelcake (http://www.madebymargreet.nl/?p=1520).

Rooibos bevat anti-oxidanten, helpt bij slapeloosheid, de bloedsomloop en spijsverteringsproblemen.
Zo heb ik het ook gebruikt als flessenwater toen mijn jongste zoon, niet goed de melkflessen kon verdragen en het zo wat kon verzachten voor zijn interne fabriekje.

Er zit wel degelijk verschil in smaak in rooibos, dus kies daar waar het kan voor de biologische variant.
Wanneer je rooibos niet sterk genoeg vind kun je het met meerdere zakjes tegelijk zetten. De smaak wordt sterker, maar niet bitterder, zoals vaak wel bij thee gebeurt.

En dan nu over op de appelcider, want in de titel hebben jullie vast wel het woordje appelcider voorbij zien komen.
Onlangs was ik bij Dille & Kamille in Groningen, waar ik ook workshops geef en was daar om wat dingen door te nemen, toen mijn oog op een mooi flesje viel. Een flesje appelcider van Cornish Orchards. En laat ik dat nou al een tijdje op mij to-do lijstje staan.
Nog nooit had ik appelcider gedronken, iedere keer kwam het er niet van, terwijl we hier thuis wel eens roepen, dat we aan de appelcider gaan.
Dus dit was voor mij natuurlijk de mogelijkheid om dit nu eindelijk eens te gaan testen.
Na mijn bezoek aan deze winkel ging ik helemaal blij naar huis en kreeg meteen het idee om het te gaan combineren met thee. Nouja, thee…rooibos kwam in mij op. En zo gedacht, zo gedaan en ik moet zeggen, mijn eerste ingevingen laten mij vaak niet in de steek.
Een heerlijk winters warm drankje, niet te veel alcohol, want in appelcider zit vaak maar een percentage tussen de 4 en 8 procent.

Appelcider word gemaakt van appels, die er eigenlijk speciaal voor worden geselecteerd. Nu heb ik zelf een hele mooie oude hoogstam appelboom in mijn tuin staan, met heel veel kleine appeltjes, wie weet ga ik eens de gok wagen om het zelf te maken.
Appelcider schijnt redelijk “gezond” te zijn, want het bevat een hoog ijzergehalte,  hoge niveau’s aan antioxidanten en schijnt het een positief effect te hebben op het cholesterol. (zelfs beter dan rode wijn?)
Je moet er wel voor zorgen dat je een “real” appelcider hebt (minstens 95% echte appels in verwerkt), anders mag het officieel geen appelcider heten.
Er zijn ook appelciders met een een beetje bruis….ik kan niet wachten om die eens te proberen 🙂
De appels worden eerst vermalen en daarna word er sap uit dit pulpt geperst, met een speciale pers, daarna komt dit sap op een vat en gaat het fermenteren.
In Engeland word cider vaak gecombineerd met varkensvlees (sudderen), in Frankrijk word het vaak gedronken bij galette’s. Daarnaast kun je appelcider goed drinken bij vis, zuurkool of gewoon gezellig bij de BBQ. Ook is het een leuk alternatief voor de witte wijn die normaal gebruikt wordt bij de kaasfondue of het mosselpannetje.

Maar nu ga ik appelcider combineren met rooibos!
Een lekker warm drankje voor de koude winterdagen. Een tikje fris, een tikje zoet en toch de behaaglijkheid van een warm drankje.
Wat heb je hiervoor nodig:
-500-700 ml gefilterd water (of spa water)
-2 zakjes rooibos
-40 ml appelcider (per 200 ml rooibosthee)

Verwarm het water tot 100 graden en doe hierin de twee zakjes rooibos.
Laat dit op een warmhoudplaatje minstens 10 minuten trekken (of in een isoleerkan), zorg ervoor dat het lekker warm blijft.
Doe 200 ml rooibos-infuus in een glas en schenk hierbij 40 ml appelcider. Om te voorkomen, dat de rooibos afkoelt door de appelcider, kun je ervoor kiezen om de appelcider licht te verwarmen tot 50-70 graden. (boven 70 graden verdampt alcohol en in cider zit niet zoveel alcohol)
Eventueel kun je het glas verder af garneren met een stokje kaneel of een sterretje anijs.
Kaarsje aan, dekentje over en genieten maar!

www.madebymargreet.nl_D7S_1986 www.madebymargreet.nl_D7S_1990 www.madebymargreet.nl_D7S_1992

Categories: Thee Blog

Comments are closed.