Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Drie soorten kaas en drie soorten thee…..en dan is het natuurlijk leuk om te kijken welke thee bij welke kaas past.
Ik hield een miniproeverij in de tuin om te kijken wat de verschillen en beste combinaties waren.
Even een beknopte samenvatting, want mijn notities beslaan soms een heel kladblokje šŸ˜‰

Zo had ik drie kazen:
Groninger Blaarkop:
Een mooie Goudse kaas, die vol en romig van smaak is.
Appenzeller:
Een zachte romige Zwitserse kaas met een lichte pittige nasmaak.
Manchego:
Een Spaanse schapenkaas, stevig van structuur.

De drie theesoorten die ik wilde uit proberen zijn:
Een groene Chinese thee
Een oolong thee
Een zwarte Chinese thee


De Appenzeller, heeft zelf veel smaken als boter en kruiden.
Groene thee: de kaas wordt frisser, romiger, kruidiger en voller van smaak.
Oolong: de kaas wordt minder kruidig, wat plakkeriger in de mond, voller van smaak en gaat meer richting een belegen kaas. De thee valt ook een beetje weg.
Zwarte thee: de kaas wordt nog plakkeriger en heeft een simpele kaassmaak, de thee wordt heel moutig

De Manchego, een echte schapenkaas.
Groene thee: de kaas wordt filmender, frisser en krijgt meer schaaltonen.
Oolong: de kaas valt wat weg kwa smaak en de thee wordt bitter.
Zwarte thee: de kaas wordt romiger en zoeter, honingtonen. De thee wordt wat bitterder.

De Groninger Blaarkop, is licht gezouten Goudse kaas.
Groene thee: werkt schonend, maar geeft de kaas een vollere smaak en minder zout.
Oolong: de kaas wordt kruidiger en de thee wordt pittiger.
Zwarte thee: de kaas krijgt een hele platte smaak en de thee wordt waterig.

Zoals jullie kunnen lezen, kunnen sommige theesoorten een kaas versterken, maar ook helemaal naar beneden halen.
Daarom zijn er geen vaste geschreven regels hiervoor en is het echt een kwestie van proeven en proeven.
Natuurlijk zijn er genoeg richtlijnen om het wat makkelijker te maken, maar het is vooral ook belangrijk om smaken te leren kennen en begrijpen.
Dat vind ik natuurlijk het allerleukste om te doen.
Niet alleen de combinatie met kaas, maar ook met andere soorten voedsel.

Binnenkort start ik weer met de workshops aan huis en hoop dat jullie zin hebben om weer lekker met mij mee te proeven, terwijl je je kennis over thee ook een beetje kunt bijspijkeren.





Categories: Slider, Thee Blog

Comments are closed.