Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Oolong thee betekend “zwarte draak” in het chinees, terwijl deze theesoort van oorsprong in Taiwan is ontstaan, toen dit nog Formosa werd genoemd.
Deze theesoort zit tussen groene en zwarte thee in kwa smaak en uiterlijk.
Deze thee word tijdens het productieproces geoxideerd, ergens tussen de 20 en 80 procent.
Wanneer een Oolong weinig geoxideerd is, dan neigt de smaak meer naar groene thee en is de Oolong zwaar geoxideerd dan smaakt hij meer naar een zwarte thee.

Vaak ziet een licht geoxideerde Oolong eruit als opgerolde, groene bolletjes, die ontpoppen wanneer ze in aanraking komen met water.
Zwaar geoxideerde Oolong ziet er vaak uit als  bruin-zwarte lange platte daden.
Het uiterlijk en de smaak van een Oolong thee word dus bepaald door de manier van verwerking.

Oolong thee komt niet meer alleen uit Taiwan, maar ook uit China, Thailand en veel meer Aziatische landen die deze manier van bewerken toepassen.
Omdat deze thee door de bewerking vaak een blauwige gloed heeft, word deze thee ook wel “blauwe thee” genoemd.

Even in het kort hoe een Oolong thee word geproduceerd:
1. De bladeren worden geplukt.
2. Daarna worden de bladeren bij voorkeur in de zon verflenst. Dit betekend eigenlijk dat de bladeren vocht verliezen door omgevingsfactoren.
De bladeren liggen vaak op bamboematten en worden regelmatig ondersteboven gegooid, zodat de randen van de bladeren kneuzen.
Daarna worden de bladeren in trommels rondgedraaid, tot de juiste oxidatie graad
4. Na dit kneuzen worden de bladeren kortstondig verhit om de oxidatie te stoppen.
5. Nu worden de bladeren in doeken gewikkeld en gaan ze een speciale machine in, waar ze worden gekneed en geroteerd.
6. Na dit kneed proces worden de bladeren gedroogd.
7. Afhankelijk van het type Oolong word stap 4 t/m 6 tot 3 keer toe herhaald en daarna goed gedroogd.

Doordat er veel verschillende soorten Oolongs zijn, bestaan er ook een heel pallet aan smaken binnen de Oolong thee.
Zo smaakt een licht geoxideerde Oolong vaak wat bloemig en een zwaar geoxideerde Oolong vaak wat sterker, zoeter, maar kan ook weer licht geroosterd smaken.
Ook word vaak perzik of abrikoos genoemd.

Een Oolong thee zet je net als andere kwalitatieve theesoorten bij voorkeur in een grote theezeef of gewoon los in de pot.
Een goede Oolong kun je zeker 4 keer opgieten.
Ook zijn er veel variaties op de markt waarbij een Oolong word gemixt met honing, rozenblaadjes, perzik en andere smaken.
Er bestaat een variant die “Milky Oolong” word genoemd. Maar bij deze zou ik je wel laten adviseren of uit zoeken of het een echte Milky Oolong is of dat het gaat om een variant, waar melkdampen bij zijn gebruikt.
Het is wel een hele fijne jade Oolong, die goed valt bij kinderen en het ontbijt, door de melkachtige smaak.
Wanneer je een echte Milky Oolong hebt, komt deze thee aan deze smaak, doordat het groeigebied waar de plant groeit, deze smaken vanuit de grond afgeven aan de plant.

Een paar bekende Oolong theesoorten zijn:
* Tie Guan Yin (licht)
* Da Hong Pao (zwaar)
* Jade Oolong (licht)
* Bai Hao Oolong (zwaar)

Een Oolong thee kun je ook heel goed gebruiken om een icetea, sparking-tea of cocktail te bereiden.
Naast dat je Oolong thee goed kunt drinken, is deze ook zeer geschikt om mee te koken. Denk bijvoorbeeld eens aan een Oolong-mayonaise of komkommersoep met Oolong thee.
Op deze site staat bijvoorbeeld ook een recept van couscous met Oolong thee:http://www.madebymargreet.nl/?p=1587

www.madebymargreet.nl_D7S_0733

Categories: Thee Blog

Comments are closed.