Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

De hazelnoot….wie kent hem niet.
Dat mooie roodbruine nootje dat in de herfst in bultjes onder de hazelaars ligt.
Misschien heb je wel eens een boswandeling gemaakt en kwam je ze tegen. Sommige mensen hebben hazelaars in de tuin en hoeven dus niet ver de deur uit voor een emmertje hazelnoten.
Vroeger ging ik met mijn opa en oma vaak naar het “beukennootjes bos” waar we zakken vol beuken nootjes vandaan haalden.
Maar we kwamen niet alleen met beuken nootjes thuis…..ook met hazelnoten.
Deze kwamen dan op een bordje te liggen en deze werd op de kachel gezet om ze te laten drogen.
Inmiddels zijn wij rijkelijk voorzien van hazelaars rondom onze tuin en hoeven we inderdaad maar met een emmertje naar buiten te lopen, om hem te vullen.
Vorig jaar zat er niks aan…maar dit jaar hebben we toch al bijna 4 kilo bij elkaar geraapt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast dat hazelnoten erg lekker zijn, zijn ze ook nog eens gezond en behoren ze tot een van de gezondste noten naast de walnoot, pecannoot, amandel en pistachenoot.
Zo bevatten hazelnoten veel vitamines, mineralen en fytonutriënten.
o.a. b1, b2, b5, b6, b11 (heel vitamine b-complex), e, c en vitamine k. Mangaan, koper, calcium, ijzer, magnesium, fosfor en zink.

 

 

 

 

 

 

Je kunt hazelnoten op verschillende manieren eten en bereiden. Gewoon uit het vuistje, door de yoghurt/muesli, door taart en cake.

Maar je kunt ze ook verwerken tot hazelnoot-meel,  hazelnoot-pasta  hazelnoot-spijs en hazelnoot-olie
Hazelnoten zijn het gezondst wanneer je ze rauw eet en dus ongebrand en ongezouten laat.
Ondanks dat noten in het algemeen gezond zijn mits ze niet zijn bewerkt, moet je er toch niet teveel van eten. Een handje vol per dag is voldoende, want noten zijn over het algemeen zwaar verteerbaar door de combinatie eiwitten en koolhydraten.
Wanneer je noten eerst zo’n 10 minuutjes laat wellen in lauw water, zullen ze wat lichter verteerbaar worden.
Wil je toch noten roosteren doe dit dan in een droge pan (dus zonder toevoeging van vet), maar niet te lang en te hoog, want de oliën die in noten zit, zal dan gaan oxideren, wat juist weer ongunstig is.
Wanneer je noten roostert zal de  smaak wel wat versterkt worden.
Het schilletje van de verse hazelnoot kun je in principe wel gewoon eten, alleen word de hazelnoot hier wel iets bitterder door.

Zelf een notensaus/dressing/tapenade maken:
Neem wat ongebrande noten en wel deze 10 minuten in lauw water.
Maal ze hierna fijn met een machine of vijzel.
Voeg een beetje extra viérge olijfolie of walnoot-olie toe met wat verse kruiden, zoals salie, tijm of rozemarijn, een snuf keltisch zeezout en wat vers gemalen peper.
Uiteraard kun je kruiden toevoegen naar eigen smaak en van het seizoen.
Lekker over roerbak-groenten, lekker stukje vlees of kaasplankje, bij de pasta of gewoon als tapenade op een stukje brood. (neem dan wat minder olie) Maar denk erom serveer deze saus/ dressing/ tapenade koud en verwarm hem dus niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog steeds staat op mijn wensenlijstje om een hazelnoot-schuimtaart te maken. Tot nu toe niet helemaal gelukt. Inmiddels heb ik wel de goede smaak verhoudingen te pakken, maar het bakproces gaat nog niet echt van een leien dakje…Dus wanneer hij eindelijk gelukt is en dat gaat vast wel gebeuren met een flinke lading hazelnoten in huis, dan post ik het recept meteen!

Categories: Culi

Comments are closed.