Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Rode bieten wie kent ze niet!
Van die rode dikke , ronde wortels die groeien in de grond en vreselijke rode vlekken kunnen achterlaten.
Echter is dit een hele gezonde groente en is de rode biet het hele jaar verkrijgbaar.
Je hebt namelijk een zomer en een winterbiet.
De zomerbiet  heeft bruikbaar loof om in salades  of als spinazie te verwerken. De winterbiet heeft geen bruikbaar loof en word enkel gebruikt voor de wortel zelf.
De rode biet word ook wel kroot genoemd en is tegenwoordig in best veel verschillende kleuren te verkrijgen, alleen moet je dan wel in de goed gesorteerde supermarkten rondsnuffelen.
Bieten kunnen op verschillende manieren bereid worden van koken tot roosteren , maar ook rauw in een salade.
Wat veel mensen niet weten is dat de rode biet een echte vitamine-bom is en goed bijdraagt in de wintermaanden om je immuumsysteem sterk te houden.
Zo bevat de rode biet bijvoorbeeld vitamine A en C. De mineralen magnesium, kalium en foliumzuur. Ook bevat de rode biet ijzer, wat bijdraagt aan een goede ontgifting van de lever en zuivering van het bloed.
Het bevat goede anti-oxidanten en vezels.
We zitten nu volop in de zomer en is het heerlijk om een koude bietensalade te maken, maar ondertussen ben ik ook alweer aan het nadenken hoe ik in de winter  rode bietjes ga eten.
Ik heb voor deze blog gekozen voor een rode bietencouscous als lunchgerecht, maar wat ook prima als bijgerecht gemaakt kan worden.
het recept is als lunchgerecht geschikt voor 4 personen.
En de tijd!!!….die valt best mee. ( 15-20 minuten)
Wat ben je nodig:

– 500 gram voorgekookte bietjes
– 250 gram couscous (gebruiksklaar)
– 450 ml tuinkruidenbouillon
– sap van halve citroen
– 1 doosje rozijnen a 40 gram
– 100 gram geitenkaas verkruimeld
– handjevol geroosterd amandel schaafsel (roosteren in de pan zonder boter)
– handjevol fijngehakte peterselie
– eventueel peper en zout naar smaak

Laat de rode bietjes uitlekken en vang het vocht op, want dit gebruik je weer. Snijd de rode bietjes in fijne stukjes.
Rooster het amandelschaafsel in een pan zonder boter en hak de peterselie fijn.
Pers een halve citroen uit.
Zet de waterkoker aan met 500 ml water en laat dit koken. Daarna schenk je dit kokend water over één (tuinkruiden)bouillonblokje in een kommetje of litermaat.
Verhit in een pan de fijngesneden rode bietjes met het bietensap en de rozijnen. Verwarm dit al roerend en voeg  450 ml bouillon met het citroensap toe.
Laat dit tot koken komen en zet het vuur uit.
Voeg de couscous toe, roer het goed door en plaats een deksel op de pan en laat dit 5 minuten zo staan.
Na 5 minuten roer je de rode bietencouscous  nogmaals door en breng je het eventueel op smaak met wat peper en zout.
Serveer de rode bietencouscous op bordjes of in schaaltjes en bestrooi dit met het geroosterde amandelschaafsel, fijngehakte peterselie, verkruimeld geitenkaas en wat lekker geroosterd brood.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.