Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

We zitten net aan het begin van de lente.
Regelmatig wat zonnestralen en de temperatuur is ook prima te doen.
Om alvast in de lente-sferen te komen een makkelijk gerecht, Spring Rolls.
Toen wij op vakantie waren in Vietnam hebben we hier ook regelmatig van gegeten in verschillende vormen, maar de rauwe variant is nog altijd de lekkerste en het meest gezond.
Het is gezond , omdat het geen gluten bevat en de groentes niet kapot worden gekookt of gestoomd.
Wat ben je nodig voor 4 stuks:
– 4 vellen rijstpapier (vaak te koop bij de toko)
– paar blaadjes zachte sla
– wat kort gekookte rijstnoedels
– 8 gepelde en gekookte garnalen
– 1 fijngesneden winterwortel (in reepjes)
– 1 fijngesneden lente-ui (in reepjes)
– halve rode paprika fijngesneden (in reepjes)
– halve komkommer fijngesneden ( in reepjes)

Voordat je begint is het handig om alles gesneden en gekookt klaar te zetten, zodat je mooi alles bij de hand hebt, wanneer je gaat beginnen met het rollen van je spring rolls.
De eerste paar keer zullen wat onhandig gaan, maar zoals ze zeggen: “oefening baart kunsten”.
Zet een pannetje water op het vuur en laat dit koken, zodat je hierin de rijstnoedels ongeveer 3 minuten  kunt koken.
Giet dit af en spoel dit met koud water na, om doorgaren te voorkomen, zodat ze niet aan elkaar blijven kleven.
Zet opnieuw een pannetje water op het vuur en laat dit koken.
Wanneer het kookt voeg je de garnalen toe en kook je deze zo’n 4 minuten, totdat ze mooi rose en gaar zijn.
Laat deze garnalen uitlekken en snijd ze in de lengte doormidden.
Nu kun je beginnen met het snijden van de groenten. De wortel, de komkommer,paprika en lente ui kunnen allemaal in fijne smalle reepjes gesneden worden. Dit noemen ze ook wel julienne.
Pak een bak of kom met koud water , waarin de rijstvellen passen en week per spring roll een rijstvel een seconde of 20 in dit water.
Doe niet alles in een keer, want dat gaat plakken.
Na het kort weken van de rijstvel, leg je dit vel op een bamboematje en ga je het vullen met groenten, rijstnoedels  en garnalen.
Een bamboematje laat vocht door, dus dan blijft het niet te nat…bij een plastic plank blijft het erg week.
Rol en vouw het papier er mooi omheen en snijd de rol op het laatst schuin doormidden.
Nu kun je verder met de volgende spring rol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt er verschillende sausjes bij serveren.
Van soja-saus light superior tot een pittige saus van rode pepers, die ik wel eens eerder in mijn blog voorbij heb laten komen. ( Thaise Srirachasaus)
Voor de garnering kun je kiezen voor bacilicum, munt of koriander.
Met de vulling kun je natuurlijk ook eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor, asperges, mais, avocado en ga zo maar door.

Thaise Srirachasaus.
Je hebt hiervoor nodig:
*200 gram pepers ( ongeveer 12 stuks)
*225 ml witte wijnazijn
*1 eetlepel keltisch zout
*1,5 eetlepel palmsuiker
*5 grote tenen knoflook
Snijd de knoflook en pepertjes fijn en doe deze in een glazen pot of kom.
Voeg hierbij de witte wijnazijn en de zout.
Laat dit een nachtje in de koelkast staan, zodat de smaken goed tot zijn recht komen.
De volgende dag doe je het mengsel in een pannetje en voeg je de palmsuiker toe.
Je breng het op hoog vuur aan de kook en daarna draai je het vuur op matig en laat je het 5 minuten doorgaren.
Roer af het toe het mengsel door en zet na die 5 minuten het vuur uit en laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
Daarna blend je het met een staafmixer (of blender), tot een puree-achtige emulsie.
Dit kan zo’n 3-5 minuten duren, voor je een gladde emulsie hebt.

Categories: Culi

Comments are closed.