Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Het is eind September en de laatste kilo’s pruimen komen van de boom.
Al een stalletje aan de weg gehad om wat aan voorbijgangers te verkopen en de rest verwerkt in eigen keuken.
De bedoeling was om pruimenjam te maken, maar tijdens mijn zoektocht naar een goed recept hiervoor, bleef ik in een van mijn recente kookboek-aanwinsten hangen. De Free Range Cook van Annabel Langbein.
Ik zag heerlijke plaatjes voorbij komen van pruimen in taart en gegrild fruit. Wat met een perzik kan , kan ook met een pruim dacht ik.
Dus ging ik voor het recept waarin gegrilde zomervruchten stonden.
Een ovenschaal heb ik gevuld met gehalveerde pruimen (ontpit), met de snijkant naar boven.
Hier overheen heb ik zelfgemalen poedersuiker gestrooid (van ongeraffineerde rietsuiker). Dit heb ik met behulp van een koffiemalertje gedaan.
Wat suiker in de koffiemaler en aanzetten maar….binnen een paar seconden hele fijne poedersuiker.
Dit heb ik naar eigen smaak( 2 eetlepels) over de pruimen gestrooid en onder de gril gezet voor een kwartiertje, zodat de suiker mooi glanzend smelt.
Ook stond in dit boek een recept voor portsiroop, dat mij ook heerlijk bij de pruimen leek te passen.
Hiervoor heb ik genomen:
250 ml rode wijn (cabarnet sauvignon)
250 ml port (tawny 2 soorten)
250 ml bloemenhoning vloeibaar
1 kaneelstokje

Doe alle ingredienten in een sauspannetje en breng het aan de kook.
Wanneer het kookt, houd je het op redelijk hoog vuur, zodat het voor de helft kan inkoken.
Dit gebeurt tussen de 10-20 minuten.
Blijf wel goed roeren.
Je kunt de siroop direct warm over de gegrilde pruimen serveren en de rest in een goed afgesloten fles in de koeling bewaren. (paar week)
Wanneer je later nog eens wat nodig bent, kun je het nog een keer opwarmen.

Het was de bedoeling de gegrilde pruimen met port-siroop na het eten als dessert te gaan eten, maar deze waren rond 16 uur al op, het lachtte ons teveel aan en hebben heerlijk onze vingers erbij af gesmikkeld…..mmmmm.
De port-siroop is ook goed te combineren met een ijsdessert of een kaasplankje!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.