Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Eindelijk hebben we zelf een Paella gemaakt.

Wel eens wat paella gegeten, maar vaak waren dat van die pannen vol droge, nepgele rijst met wat gebakken zeevruchten er bovenop gelegd.

Dat weerhield ons er altijd van om het zelf te maken.

Maar op t.v. zagen we de Nieuw-Zeelandse Annabel Langbein langskomen met een Paella die er superlekker uitzag.

Na wat zoekwerk op internet, natuurlijk het recept niet weer kunnen vinden, dan maar met wat mixen van verschillende recepten aan de gang gegaan en zo hebben we onze eigen paella gemaakt, met een beetje van Annabel, een beetje van smulweb en een beetje van onszelf.

Ik had al via een spaanse webwinkel wat saffraan en pimenton gekocht, zodat we ook gebruik konden maken van spaanse ingredienten.

Pimenton is spaanse gerookte paprika poeder dat heerlijk ruikt (rookgeur), echt heel anders dan de normale (aziatische) paprikapoeders.

De pimenton kun je krijgen in verschillende smaken, wij hebben gebruik gemaakt van de versie: bittersweet.

Ook de saffraan kwam uit een bekende streek in spanje, waar deze goed groeit.

En i.p.v. gewone vleestomaten hebben we grote marmande tomaten gebruikt, deze zijn van nature veel zoeter, omdat deze een hoog suikergehalte bevatten. (jaja…ook hier natuurlijk wat zaadjes uitgehaald, om ze zelf te kunnen kweken)

Ook hebben we speciale paella-rijst gebruikt (arrocera bomba), deze ziet er wat meer uit als risotto rijst en is dus minder droog als gewone rijst.

We waren met zijn tweeen, maar hadden natuurlijk een pan voor 4-6 personen, dus helemaal opgekomen is het niet, maar we hebben er wel heerlijk van gesmuld.

ingredienten 4-6 personen/ 46 cm paella-pan

4 uien, gesnipperd

4 tenen knoflook gesnipperd

2 rode paprika’s in blokjes

1/2 chorizoworst in blokjes

olijfolie

20 saffraandraadjes

2 grote marmande tomaten of 6 grote gewone tomaten in blokjes

1 theelepel gerookte paprikapoeder (pimenton)

2 theelepel keltisch zeezout

2-3 laurierblaadjes

380-400 gram paella rijst

1,5 liter water

500 gram snoekbaarsfilet in stukken

1 kilozakje amande schelpen

1 kilozakje kokkels

1 verse kreeft of krab

sherry

peterselie

citroen

 

Voor je begint is het handig alles goed voorbereid klaar en bij de hand te zetten, zodat de paella ook zo klaar is in 25 minuten.

Zorg ervoor dat de schaal en schelpdieren goed gereinigd klaarstaan.

Dus ontdaan van zand en gecontroleerd op open en gesloten schelpen.

De witvis in stukken en de kreeft doodmaken vlak voordat je hem gaat bereiden.

De kreeft hebben wij eerst kort aangebakken op de bakplaat, en als laatste toegvoegd aan de paella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens kun je alle groenten in stukje/blokjes snijden en klaarzetten.

Ook kun je nu alvast de saffraandraadjes in water oplossen, zodat ze straks wat makkelijker opnemen in de paella.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verhit de pan op een redelijke grote pit en maak hierin de olijfolie warm.

Fruit de uien, knoflook en chorizo aan samen met de piment voor zo’n 8 minuten.

Voeg de gesneden tomaat en paprika toe, met 2 theelepels zout.

Voeg nu de saffraan( inclusief vocht) toe samen met nog anderhalve liter water en de laurierblaadjes.

Laat dit mengsel aan de kook komen en voeg dan de paella rijst toe.

Bij een paella-pan is een deksel lastig, want die zijn er bijna niet in die grote maten, dus dek de pan af met aluminiunfolie en laat het op matig vuur sudderen voor zo’n 10 minuten.

Voeg nu alle schelpen en witvis aan de paella toe en dek nogmaals de pan weer af met de folie en laat dit garen voor 10 minuten.

De kort voorgebakken kreeft voeg je de laatse 3-4 minuten toe.

Je kunt de paella dan nog met folie erop 10 minuten laten rusten , met het vuur uit.

Bij het serveren besprenkel je de paella nog met wat sherry en gehakte peterselie en als laatste wat citroenparten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt bij een paella natuurlijk eindeloos varieren met diverse vis en zelfs vleessoorten.

Mosselen, inktvis, andere stevige witvissen etc.

Dit recept is zeker een favoriet geworden en komt van het zomer vaker op tafel te staan, wanneer we heerlijk in de tuin kunnen zitten met familie en vrienden.

De BBQ er bij aan en wat tapas en meer ben je niet nodig!

Categories: Culi

Comments are closed.