Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Met kerst probeer je toch altijd weer iets nieuws te eten , wat je anders niet zo vaak eet.
De een gourmet, fonduet, gaat naar de chinees of kookt lekker zelf. Dat laatste kozen wij, zoals bijna ieder jaar.
We vinden het leuk en gezellig om samen in de keuken te staan, alleen met een peuter van 2,5 jaar , die overal met zijn neus op staat word het iets minder makkelijk en snel.
Daarom dit jaar niet zo uitgebreid als anders, maar toch hebben we wat heerlijke gerechtjes gemaakt. Zelfs de peuter van 2,5 vond het lekker!

Een carpaccio van ossenhaas.
Dorade op een bedje van gemengde ovengroentes en risotto.
En als toetje…een heerlijke chocoladeparfait met stoofpeertjes.

 

Carpaccio van ossenhaas.
Neem wat verse groene kruiden, die je ook voor de rest van de gerechten gebruikt, zoals bijvoorbeeld..dille, platte peterselie, Rozemarijn en snijd dit fijn.
Leg deze fijngesneden kruiden op je werkblad en voeg hier wat peper en zout toe.
Rol je ossenhaas door dit kruidenmengsel en schroei het vlees ongeveer een 1,5 minuut  in olijfolie rondom in de pan, zodat alleen het buitenste randje is dichtgeschroeid en het vlees binnenin mooi rood is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Snijd de ossenhaas in dunne plakken en wrijf deze met je mes van binnen naar buiten nog wat plat.
Leg de plakken op een bord en doe hier wat rucola sla bovenop, samen met wat geroosterde pijnboompitten en wat geraspte parmezaanse kaas.
Als dressing kun je wat mosterd, olie, peper en zout met wat wijnazijn mengen en dit er nog wat over druppelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het hoofdgerecht hadden we heerlijke risotto met groenten uit de oven en daarbovenop een dorade filet.
We hadden een dorade gekocht met een vleeslengte van 30 cm, dus genoeg voor ons drie.
Ook had mijn beste man een super fileermes voor zijn verjaardag gekregen, die nu dus goed van pas kwam.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dorade:
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet hierin alvast de ovenschaal die je wilt gebruiken.
Fileer de dorade en kerf in de huidzijde wat schuine lijnen.
Doe wat boter in de schaal en leg hierin de dorade en laat deze 5 minuutjes kort garen, waarna  je hem er even kort eruit haalt om wat citroensap, uitjes, sjalotjes  peper, zout en weer extra boter toe kan voegen.
Daarna kan hij weer 5 minuutjes de oven in om af te garen.
Wanneer je de dorade uit de oven haalt, voeg je nog wat peterselie toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Groenten uit de oven:
Blancheer kort wat asperges.
Paprika
mini-mais
Cherry-tomaatjes
Dunne prei reepjes
Lente ui
Ui

Doe deze groenten in een ovenschaal en voeg hier wat olie, peper, zout en tomatenpuree aan toe en meng dit voorzichtig met elkaar. Doe deze groenten zo’n 20 minuten in de oven op 200 graden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruidenrisotto:
Maak risotto volgens de gebruiksaanwijzing.
Maar voordat je de bouillon er aan toevoegt, fruit je wat uitjes mee.
Als bouillion kun je groenten of kippenbouillion gebruiken.
Op het laatste moment voeg je nog wat verse fijngesneden kruiden toe zoals bijvoorbeeld; peterselie, dille.

 

Tomatencoulis als dressing:
Snijd een sjalotje, 3 zongedroogde tomaatjes, 3 verse cherry tomaatjes.
Fruit dit kort aan in de pan en voeg hierbij wat tomatenpuree.
Wanneer dit een mooie massa is voeg je wat peper, zout en een snufje suiker toe.
Laat dit mengsel goed garen en zeef het daarna.
Voeg nog wat drupjes olijfolie toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Als dessert nog een chocoladeparfait:
Een lekkere romige chocoladeparfait uit de vriezer met stoofpeertjes gekookt in appel-cassissap.
Een heel uitgebreid recept…
Maar toch de smaken van de parfait;

-cacao
-cognac
-koffie
-slagroom

Voor dit recept mag ik zeker een nieuwe blog gaan aanmaken, dus deze houden jullie nog tegoed.
De stoofperen hebben heerlijk lekker lang gekookt in vocht van appel-cassissap, vanille en veeel suiker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De pistachekruim is gemaakt van pistachenootjes gemengd met bloem, boter en amandelmeel en dit heeft een uur in de oven gestaan op 120 graden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil bijna zeggen….Eet smakelijk!
Maar de meesten van jullie hebben natuurlijk het kerstdiner al op.
Ik moet eerlijk zijn….vind het altijd heerlijk, maar zie altijd enorm op tegen het aanrecht dat altijd zo vol staat na die tijd.

En dat maakt het weer, dat je ook wel weer blij bent dat het weer voorbij is…maar altijd zeggen we nog tegen elkaar…wat zullen we volgend jaar eens gaan doen!

Categories: Culi

Comments are closed.