Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Vandaag een uitgebreide kerst high-tea bij de familie.
Iedereen bracht wat lekkers mee en dat gebeurde ook.
Ik had twee opdrachten op mij genomen …..een citroentaart en macarons.

Beide had ik nog nooit gemaakt, dus dit werd weer een uitdaging.

Om de macarons goed te doen slagen, was ik al weken op zoek naar een goed recept, want je schijnt nogal veel te moeten oefenen , om het juiste te krijgen. Gelukkig had ik van de beste Sint een macaron kookboekje gekregen en heb daar een recept uit gekozen.
Toch eerst maar een keer oefenen, voordat ik het op de dag zelf zou moeten maken.

Nou….ik kan je best zeggen, dat het wat oefenen is. Vooral als je niet zo handig bent met een spuitzak. Hoe vaak ik dat ding al wel niet gebruikt heb en nog steeds een drama.
Bij het oefenen heb ik de normale grootte aangehouden, maar voor deze high-tea had ik bedacht ze wat kleiner te maken. Leuk als eenhapskoekje en zo paste het ook goed tussen de enorme hoeveelheid zoetigheid aan high-tea hapjes.

Van oorsprong zijn het franse amandelkoekjes met een vulling ertussen.
Ze zien er glad uit, maar hebben een wat taaiige binnenstructuur…dit komt door amandelen.
Ik had gekozen voor chocolade-macarons en ze hadden kwa smaak wat weg van een brownie en kwa structuur wat van een amandelkoekje.

 

Het recept: 16 grote/ 30 kleine

65 gram gemalen amandelen
110 gram poedersuiker
2 el cacao
2 grote eiwitten
50 gram kristalsuiker/rietsuiker fijn

Doe de gemalen amandelen, poedersuiker en cacao in een keukenmachine/blender en maal ze 15 seconden.
Zeef het mengsel in een kom.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en teken hierop de gewenste grote rondjes ( met een glas o.i.d.)
Klop de eiwitten in een grote kom tot er zachte pieken onstaan. (keukenmachine met garde/mixer)
Klop hier geleidelijk de fijne kristalsuiker door, zodat er een stevige, glanzende merinque onstaat.
Spatel steeds een derde van het amandelmengsel door de merinque.
Blijf het mengsel spatelen, nadat alle droge ingrediënten volledig zijn opgenomen, tot het beslag glanst en langzaam in een lint van de spatel valt.
Schenk het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond van 1 cm.
Spuit 32 (of meer bij kleine) cirkels op de bakplaat.
Tik de bakplaat stevig op een werkblad om luchtbelletjes te verwijderen.
Laat de macarons 30 minuten rusten op kamertemperatuur en verwarm de oven voor op 160 graden ( gas 170)
Bak de macarons 10-15 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat ze 10 minuten afkoelen en trek ze daarna voorzichtig van het bakpapier en laat ze volledig afkoelen.

Voor de vulling:
Mascarpone, poedersuiker en pistache-noten.
In een kom de mascarpone even zacht laten worden, d.m.v. spatelen.
Voeg hierbij wat poedersuiker om het een ietswat zoetere smaak te krijgen. ( op gevoel)
Neem wat ongezouten pistache-noten en hak deze fijn en voeg dit gruis toe aan de mascarpone.
Meng dit goed met elkaar en breng dit aan op een macaron helft en leg daarop weer een macaron helft.

Net als met de smaak van de macaron kun je ook goed variëren met de smaak van de vulling.


Categories: Culi

Comments are closed.