Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Vroeger toen ik nog tiener was, heb ik ooit eens een poging gewaagd, samen met mijn zusje, om van die grote gevulde soezen te maken.
Dit is echter uitgelopen op een smakeloze hap.
Maar mijn zusje vertelde mij, dat we daarna nog wel eens vaker soesjes hebben gebakken, maar daar kon ik niks meer van herinneren.
Heel graag wilde ik nog wel eens zo’n mooie toren van soesjes maken en dat heb ik dit keer ook geprobeerd, maar daar mag ik nog wel even flink mee aan de oefening.
Ik vond het al heel wat, dat mijn soesjes goed en lekker uit de oven kwamen!
Ik was er al voor gewaarschuwd, dat soesjes in de oven 3 keer zoveel uitzetten, maar toch waren ze nog een beetje aan de grote kant.
Zoals ik zeg…oefening baart kunsten…en dit was stap 1.

Het recept voor de soesjes is alsvolgt:
100 gram water
100 gram melk
100 gram boter
100 gram bloem
4 eieren
snufje zout
De oven kun je alvast voorverwarmen op 210 graden.
Water, melk, boter en het zout kan in een pannetje op het fornuis en breng dit aan de kook.
Wanneer het kookt voeg je de bloem toe en spatel je dit door, totdat het deeg van de bodem loslaat en het goed gaart.
Daarna van het vuur af  de eieren 1 voor 1 toevoegen.
Zelf heb ik het mengsel van het vuur afgehaald en in de kitchen-aid mengkom gedaan en de mixer het werk laten doen. Ondertussen deed ik de eieren er 1 voor 1 bij.
Daarna kan het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje en spuit je mooie bolletjes op wat bakpapier op de bakplaat.
Voor 1 haps soesjes hoef je echt maar een klein dotje te spuiten, maar let vooral op de tussenruimte, omdat de soesjes nog flink uitdijen in de oven.
Plaats de soesjes in de oven voor zo’n 18 tot 20 minuten.
Na het bakken moet je ze direct van de warme bakplaat afhalen , anders garen ze teveel door aan de onderkant.
Wanneer de soesjes zijn afgekoeld, kun je ze vullen met slagroom.
Ook kun je ervoor kiezen om er hartige soesjes van te maken , door er een kaasmengsel in te doen, van roomkaas en geraspte kaas.
Dit keer wilde ik dan toch de toren proberen, dus heb ik ze gevuld met slagroom.
madebymargreet.nl_DSC_6366

 

 

 

 

 

 

 

Om de toren extra aan te kleden heb ik wat chocolade gesmolten en wat vloeibaar karamel gemaakt.Het karamel maak je als volgt:

200 gram witte basterdsuiker/rietsuiker
3 eetlepels water
drupje citroensap

Voeg de ingredienten samen in een pannetje op matig vuur en roer het met regelmaat door, net zolang de karamel de kleur heeft die je wilt.
Laat het even kort afkoelen, zodat er draden ontstaan tijdens het bewegen.Nu kun je bovenop  de soesjes met een lepelde karamel draperen. Als je nog wat over hebt, kun je nog wat karamel draperen op een stukje bakpapier, voor als je die later nog ter decoratie wilt gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bouwen van de toren is best nog een karwei, omdat het niet allemaal direct even stevig staat, maar zodra de karamel erover heen komt, valt ie niet meer om.
Ik hoop jullie later nog eens een hele mooie hoge toren te kunnen laten zien 😉 , want ik blijf oefenen.

 

Categories: Culi

Comments are closed.