Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Voor een leuke prijs kon ik onlangs twee kookboeken van het tijdschrift Delicious bestellen.

Toen ze thuis werden bezorgd, heb ik de hele avond een beetje verlekkerd de boeken doorgelezen en bedacht dat ik minimaal 1 keer per week een recept uit deze boeken moest gaan maken. Allemaal even lekker en niet te moeilijk, aangezien ik soms ook best heel ongeduldig kan zijn…haha.

Mijn oog bleef behoorlijk lang hangen bij boek 1….pagina 200…oohhhh wat zag dat er lekker uit en wat bleek, het meeste had ik in huis.

Dus nog even snel wat slagroom en wat gruyère kaas gehaald en hup de keuken in.

Het is best wel een uitgebreid recept, maar als je de volgorde van het boek aanhoud en alles stap voor stap doet…komt het eigenlijk best wel goed.

Ik moet ook zeggen dat mijn geweldige keukemachine en blender in het rood, van het merk kitchen aid ook super hun best hebben gedaan. Na een paar jaar  nog steeds mijn favorieten in de keuken.

We beginnen eerst met het recept voor de korst, aangezien deze nog even moet koelen in de koelkast…

KORSTDEEG:

250 gram bloem

180 gram koude boter, in blokjes

Maal het bloem en boter met een snuf zout in een keukenmachine tot een fijnkruimelig mengsel.

Doe er 3 eetlepels ijswater bij en schakel de motor in tot er een zachte deegbal ontstaat.

Leg het deeg voor het uitrollen verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.

 

Nu gaan we echt beginnen

POMPOEN-PREITAART MET GEBAKKEN PADDENSTOELEN.

700 gram pompoen, geschild en daarna in plakken gesneden. (dun 3 cm)

1 el olijfolie

1 recept korstdeeg (hierboven)

40 gram boter

2 preien, alleen het witte deel in dunnen ringen

3 tenen knoflook, grof gehakt

60 ml droge witte wijn

300 ml slagroom

2 eieren+ 1 eidooier

2 tl gehakte verse tijmblaadjes

2 el fijngesneden peterselie

125 gram geraspte gruyere

snufje versgemalen nootmuskaat

Verwarm de oven alvast voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier en vet alvast een lage taartvorm met losse bodemplaat in. (26 cm)

Leg de plakken pompoen op de bakplaat en besprenkel deze met olijfolie, wat peper en zout. Dek dan de bakplaat met pompoen af met aluminiumfolie en rooster de pompoen in de oven gaar in zo’n 30 minuten.

Schud de pompoen na het roosteren in een zeef en laat het 30 minuten uitlekken en afkoelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rol intussen op een bestoven werkvlak het deeg uit tot een lap van ongeveer 5 mm en bekleed hier de taartvorm mee.

Zet de taartvorm met deeg nogmaals in de koelkast voor zo’n 15 minuten.

Smelt intussen de boter in een pan op middelhoog tot hoog vuur.

Doe de prei en de knoflook erin en roerbak dit 3-4 minuten tot de prei gaar is. Voeg de wijn toe en laat hem in 2-3 minuten iets inkoken.

Laat de prei afkoelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kan het deeg in de taartvorm weer uit de koelkast en bekleed je hem met bakpapier en vul je de taartvorm op met bakbonen of rauwe rijst om de bodem tijdens het bakken in de oven plat te houden.

Bak het deeg 15 minuten blind, verwijder dan de vulling en het bakpapier en bak het deeg nog zo’n 8 minuten goudbruin en gaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu word het tijd om de taartvulling af te maken.

Pureer het pompoenvruchtvlees met het preimengsel, de room, eieren, eidooier, tijm en peterselie in een keukenmachine glad.

Voeg de geraspte gruyere en verse nootmuskaat toe samen met peper en zout.

Giet het pompoenmengsel in de deegbodem en bak de taart in 40-45 minuten in de oven tot de vulling stevig en goudbruin is.

Vlak voordat je de taart gaat serveren ga je de gebakken paddenstoelen maken.

Hiervoor heb je nodig:

40 gram boter

2 tenen knoflook, fijngehakt

400 gram paddenstoelenmix, grof gesneden/geplukt

60 ml droge wijn

2 el fijngesneden peterselie

Takjes verse tijm

Plakjes citroen om mee te bakken. (kleur en frisheid van de champignon)

Verhit voor de paddenstoelen de boter in de pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en paddenstoelen toe en roerbak dit zo’n 2-3 minuten tot de paddestoelen zijn geslonken. Ook kan nu de citroen en de verse tijm erbij.

Doe de wijn erbij en laat dit 2-3 minuten lekker pruttelen tot de wijn verdampt is en de paddenstoelen gaar zijn.

Schep de peterselie door de paddenstoelen  en serveer deze op en naast de taart.

 

 

 

 

 

 

 

Wat een heerlijk maaltje…een taart als hoofdgerecht, maar ik kan ook zeggen dat deze taart goed te maken is, wanneer je van quiche houd en deze graag bij een uitgebreide lunch of buffet eet.

Deze komt zeker in mijn top 10!!!!

Categories: Culi

Comments are closed.