Velen weten wel dat ik het heerlijk vind om thee en eten met elkaar te combineren.
Vandaag was bij uitstek weer zo’n dag…..het regent al een week en ik had wat left-overs in de koeling
om een lunch gerecht te kunnen fabriceren.
Ondertussen dat ik bezig was met het snijden van de ingrediƫnten bedacht ik mij, dat dit weer
een uitlezen moment was, om weer eens een aantal theesoorten uit de kast te trekken en om te kijken
of ik een match kon vinden met dit gerechtje.
Wat een wijn-sommelier met wijn doet, kan ik natuurlijk met thee š
En…..na de lunch kan ik gewoon in de auto stappen om de kids van school te halen.
De ingrediƫnten van het gerechtje zijn polenta, die afgekoeld en stevig in de koeling stond, zodat
ik deze in mooie plakjes kon snijden. Deze had ik trouwens aangemaakt met wat roomboter en parmezaanse kaas. De plakjes polenta heb ik ingesmeerd met olijfolie en in de oven gezet voor ruim
30 minuten op 220 graden.
Ondertussen heb ik in een pannetje dunne plakjes chorizo op zacht vuur in een beetje olijfolie
verwarmt
Dit heb ik ook met reepjes rode ui en in stukjes gesneden kastanje champignons gedaan.
Deze ingrediƫnten heb ik even laten uitlekken op een velletje keukenpapier.
Daarna heb ik de chorizo, ui en champignons in een kommetje met elkaar gemengd.
Met een klein beetje zelfgemaakte tomaten tapenade kon ik het mooi binden.
De tapenade had ik gemaakt van cherry tomaatjes uit eigen tuin die ik had gedroogd in de
oven en met olie op voorraad had gezet in de kelder.
Voor de garnering heb ik parmezaanse kaas, alfalfa en wat kleine blaadjes basilicum gebruikt.
Natuurlijk ook een beetje peper en zout.
Een heel recept, maar dacht…type het wel even uit, zodat ik kan laten lezen, waarom ik voor de
volgende theesoorten koos.
Zo koos ik voor een
– Raw Pu Erh uit 2012, omdat ik in het gerecht champignons had gebruikt en
hoopte deze aardse smaak te benadrukken met een pu erh.
Polenta is op zich een vullend product, dus hoopt ik met deze pu erh een vol gevoel te verminderen.
– Een Selimbong Darjeeling second flush, omdat deze thee het hier in huis over het algemeen
goed doet met een stukje fuet of oude kaas (hartigheid). Dus om de hartigheid te versterken.
– Een rode thee uit Vietnam, Jin Xuan, deze is vol van smaak, maar wel licht, ietwat zoet en geen bitters.
Bij deze thee had ik bedacht dat deze een aanvulling op de tomaten tapenade zou kunnen zijn.
De Raw Pu Erh gezet met water van 95 graden ruikt wat naar tabak, maar neigt kwa smaak meer naar
een groene thee. Fris, lichte bitter en een glad mondgevoel.
* Deze thee versterkte de hartigheid in de polenta (parmezaan). De thee bleef mooi soepel in de mond en neutraliseerde de overige ingrediƫnten ietwat.
De aardse smaak van de champignons werd niet versterkt, zoals ik had gehoopt.
Op zich een goede combi, alleen de volgende keer waarschijnlijk iets meer trektijd hanteren.
De Selimbong Darjeeling gezet met water van 85 graden ruikt wat kruidig en heeft tonen van karamel,
steenfruit, ietwat moutig en een klein bittertje. Overigens ook een soepel mondgevoel.
* Deze thee valt helemaal weg bij het gerecht en niks in het gerecht wordt versterkt, eerder verminderd.
Vietnam rode thee, JinXuan gezet met water van 85 graden die wat zoeter en bloemiger ruikt voelt ook heerlijk soepel in de mond. Een volle smaak, geen bitters, zoetheid en zachtheid. Licht mout en herfst-
achtige nuances.
* Deze thee wordt door het gerecht waterig, de chorizo daarin tegen komt meer naar voren.
Deze thee zou het goed doen om je smaakpalet te verschonen.
Dus de eerste thee, waarvan ik niet had gedacht dat deze het beste zou passen, past het beste bij dit gerecht…de Pu Erh.
Op voorhand had ik namelijk gedacht dat het de Darjeeling zou zijn, omdat in het gerecht veel hartige tonen zitten.
Zo zie je maar weer dat wanneer je een thee bij een gerecht wilt uitzoeken, je er even voor moet gaan zitten
en lekker moet gaan proeven!