Zo groen als gras, zo groen als match thee, bijna groen fluoriserend….zijn de falafel balletjes die ik
afgelopen week maakte.
In het kader van meer groente, minder vlees en kids -proof, koos ik er vorige week voor om
zelf falafel te maken.
Vaak lees je dat dit met kikkererwten of linzen wordt gemaakt, maar dat had ik niet in huis….dus werden het doperwten.
Een goede keus, want het zag er kleurrijk uit en smaakte erg goed.
In de tuin stonden nog wat laatste restjes verse kruiden, ondanks dat het had gesneeuwd, dus die
heb ik zo ook nog mooi mee verwerkt.
Ook hadden we van die heerlijke Turkse wraps in huis, van de Turkse winkel, gewoon simpel gemaakt van bloem, water en zout. Deze blijven erg goed in de vriezer, dus die hebben we tegenwoordig gewoon op voorraad.
Een paar kooltjes zoals rood en wit hebben we ook altijd in huis en met zo’n kooltje eten we bij wijze van spreke de hele week, daar haal je altijd zoveel uit.
Een paar peentjes, uitjes, tomaat, komkommer en wat saus….meer ben je niet nodig voor deze wel vullende maaltijd.
Van dit recept kunnen er ongeveer 25-30 balletjes gemaakt worden, dus genoeg voor een gezin , als je uitgaat van 5-6 balletjes in een wrap.
Wat heb ik gebruikt:
– 450 gram diepvries doperwten, 3-4 minuten geblancheerd.
– paar takjes verse kruiden, zoals: koriander, peterselie, munt en dille uit eigen tuin.
– 2 tenen knoflook, gesnipperd.
– 1 ui, gesnipperd.
– 1 theelepel komijn
– 1 gedroogde rode peper…..uit eigen tuin 😉
– snuf versgemalen peper
– snuf keltisch zeezout
– klein scheutje slaolie, maar niet teveel.
– scheutje zelfgemaakt worchestershire saus
– 4- 5 sneetje home made witbrood
Alles in de keukenmachine en draaien maar!…..totdat je een mooie massa krijgt.
Daarna heb ik het even in de koeling gezet, totdat ik het ging bereiden.
Wanneer je balletjes gaat draaien, van deze ietwat plakkerige groene massa, is het handig om wat rijstmeel of een ander soort meel bij de hand te houden, zodat je de balletjes mooi rond krijgt zonder plakwerk.
Maak de balletjes ongeveer 4 cm in doorsnee.
Verhit in een pan een laag olie zodat de balletje er voor de helft in zwemmen.
Wanneer de onderste helft in de olie mooi bruin wordt, draai je de balletjes om en bak de deze rondom mooi bruin.
Je kunt natuurlijk ook de frituurpan gebruiken, maar ik wilde eerst testen of de balletjes niet uit elkaar zouden vallen, voordat ik die hele frituurpan kan schoonmaken.
Maar……de volgende keer gaan ze in de frituur, want ze bleven mooi compact, zonder te gaan korrelen tijdens het bakken.
Wij aten deze balletjes in Turkse Wraps, met groenten zoals: geraspte rode kool, geraspte witte kool, geraspte peen, fijngesnipperde ui, tomaat en komkommer.
De volgende keer gaan we er groenten in zuur bij serveren.
Ik had er nog een knoflooksausje bijgemaakt van:
Mayonaise, citroensap, dille, peper, zout, geperste knoflook en wat water.
Voor de kids, die van rode sausjes houden, heb ik wat ketchup gemengd met een klein lepeltje Indonesische sambal.