Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Simit……hebben jullie er al eens van gehoord?
Stiekem hebben wij het wel eens gehad bij een aangetrouwd nichtje van ons uit Turkije.
Soms onthou ik namen niet zo goed en onlangs kwam ik het woord Simit tegen in een kookboek bij mijn ouders. Oja, zo noemde ons nichtje het! Vast heel herkenbaar šŸ˜‰

En dit is heel erg lekker…..eigenlijk is het een heel simpel broodje met een zoet randje en wat sesam.
En toch…doet het aan als een luxe broodje dat ze in Turkije de hele dag door eten.
Bij het ontbijt, bij de lunch of tussendoor als snack.
Vaak eten ze hierbij; verse komkommerstukjes, tomaat, olijven en feta-kaas.

Het enige wat wij niet standaard in huis hebben is “pekmez”….een melasse-achtige stroop van meestal druiven. Nadat ik het kookboek had gelezen, kwam ik pekmez in de Turkse winkel in de buurt tegen en nam het mee…..waarbij ik gelijk een hele rij toepassingen kreeg toegelicht van de eigenaar van de winkel.

Dus…..aan het bakken zeg maar.

Ingrediƫnten die ik gebruikte voor dit recept zijn (12 stuks):
– 1 tl rietsuiker
– 60 ml lauw water
– 3 tl droge gist
– 310 ml water
– 500 gram bloem ( 300 tarwe/200 patent)
– 1,5 tl keltisch zeezout
– 170 ml pekmez
– 80 ml water
– 6 eetlepels wit sesamzaad

Neem een kommetje en doe hierin de rietsuiker, het gist en 60 ml lauw water.
Zet dit 10 minuutjes aan de kant, zodat het mooi gaat schuimen. Daarna kun je 310 ml water toevoegen en even goed doorroeren.
Ondertussen mix je het bloem met het zout.
Wanneer het gist papje klaar is kun je deze toevoegen aan het bloem. Mix dit goed door tot een mooi deeg met de machine.
Daarna kneed je het deeg nog 6 minuten met de hand door op een bebloemd aanrecht.
Vet een kom in met een beetje olijfolie en doe hierin het deeg en dek het af met folie en een theedoek.
Zet dit op een warme plek, zodat het deeg kan verdubbelen.
Ondertussen maak je een mix van pekmez en 80 ml water. Zet dit klaar, net als het sesamzaad.
Na een uur is het deeg wel verdubbeld en kun je het deeg in 10 delen snijden. Rol er bolletje van en daarna slierten van 50 cm.
Vouw de slierten deeg dubbel en draai het dubbele deeg om elkaar heen. Daarna maak je er een rondje van.
Dip het ronde deeg (donut-vorm) in de pekmez en leg het op een bakpapier op de bakplaat. Bestrooi dit daarna met het sesamzaad.
Wanneer je alle twaalf simits hebt gemaakt, zet je de bakplaat nog even een half uur afgedekt opzij.
Ondertussen verwarm je de oven voor op 220 graden (gasoven).
Wanneer de simits op de bakplaat meer volume hebben gekregen, plaats je ze in de oven en bak je ze af in ongeveer 18-20 minuten.
Even kort laten afkoelen en eten maar!….met een kopje Turkse thee šŸ˜‰

IMG_7036 IMG_7035

Categories: Culi

Comments are closed.