Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Pompoen caramel “naked” cake….dat was de bedoeling, maar heel erg naked?….niet echt 😉

Het was al weer even geleden dat ik me echt even kon focussen op het maken van een taartje.
De druk was de afgelopen tijd vrij hoog met andere dingen. Het behalen van mijn examen tot theesommelier en het voorbereiden van een aantal workshops voor nieuwe samenwerkingen. Daar ga ik later op de blog nog wel wat dieper op in.

Op mijn verjaardag maakte Karel, mijn lover een super geweldig taartje van chocolade voor mij met een toplaag van frambozen en roomkaas gemaakt. Het had nogal wat voeten in aarde, met de bakmaterialen, maar met een beetje ienimini hulp van mij en een gereedschapstang heeft hij er wat leuks van weten te brouwen.
En goed voorbeeld doet volgen zeggen ze altijd….

Zo kwam ik op het idee om een zelfde soort taartje te maken, maar dan van pompoen, roomkaas, caramel van gecondenseerde melk, amandelen en zeezout.
De pompoen….lag in de kelder! De caramel….stond al klaar voor gebruik in blik in de kelder!, want deze had ik eerder in een keer klaargemaakt om later zo te gebruiken….tadaaaa!, AAN DE SLAG!!!

De benodigdheden voor de drie lagen cake met een doorsnede van 15:
-400 gram pompoen in stukjes gesneden (geschild)
-30 ml water
-160 gram bruine basterdsuiker
-275 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur in blokjes
-3 eieren
-200 gram zelfrijzend bakmeel
-1 el gemalen kaneel
-1 el gemalen kardamon
-1 el gemalen gember
-mespunt keltisch zeezout

Vulling en toplaag:
-2 tot 3 pakjes roomkaas (Monchou)
-poedersuiker op smaak
-blikje gecondenseerde melk al tot caramel gekookt
-handje amandelen
-1 tl. fleur du sel

Verwarm de oven voor op 170 graden. (celsius, hetelucht)
Bekleed drie ringband bakvormen met een doorsnede van 15 cm (o.a. te koop bij HEMA) met bakpapier en vet de vormen daarna goed in.

De stukjes pompoen doe je samen met het water in een pannetje en kook je totdat de pompoen makkelijk te pureren is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Door steeds in de pan te roeren word de pompoen vanzelf puree.
Doe een theedoek in een zeef en laat hierin de pompoen afkoelen en uitlekken. Door het te laten uitlekken, krijg je een mooier bakresultaat.

In een kom klop je de eieren met de boter tot een luchtig geheel. Daarna voeg je één voor één de eieren toe. steeds wanneer elk ei goed is opgenomen.
Voeg nu de pompoen puree toe en mix het geheel goed door.
Mix het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, de kardamon, het gemberpoeder en het zout en voeg dit ook toe aan  de pompoen mix en klop de massa goed door.

Vul elke bakvorm met ongeveer 350 ml van dit pompoen cake beslag.
Wanneer je alle drie de bakvormen hebt gevuld, plaats je ze tegelijk in de oven op de zelfde hoogte in het midden van de oven. (mits dit past natuurlijk)
Bak de cakes in 45 minuten gaar. Je kunt dit checken door er een sáte prikker in te steken en deze er weer schoon uit komt.
Na deze 45 minuten laat je de cakes buiten de oven 10 minuten met rust en daarna maak je de ringband los en plaats je de cakes zonder bakpapier op een rooster om goed af te koelen.

Van de roomkaas en poedersuiker maak je een mooi glad geheel met de mixer, geheel op eigen smaak.
De één houd immers van zoet en de ander niet.
Ik heb niet veel poedersuiker gebruikt, omdat er een “vreselijke” zoete caramellaag overheen komt en het taartje niet te zoet moest worden. Hier moet je een beetje een balans in zien te vinden 😉
Wanneer de cakes goed zijn afgekoeld, ga je stapelen.
Je begint met een laag cake, deze besmeer je met de roomkaas, daarop komt weer een cake met een laag roomkaas. Daar komt weer een laag cake bovenop, met nog een laag roomkaas. Ook besmeer je de gehele zijkant van het inmiddels taartje met de roomkaas.
Laat dit even in de koeling opstijven, voordat je met de laag karamel verder gaat.
Als je het zover hebt, besmeer je het gehele taartje met de karamel.
Als topping snijd je wat amandelen fijn en bestrooi je het geheel met een flinke snuf fleur du sel.

Ik ben tevree…zowel over de smaak als de uitvoering!…..dus een kop rooibos erbij en smullen maar!!!

www.madebymargreet.nl_DSC_8624

Categories: Culi

Comments are closed.