Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Witte thee……..word ook wel de Champagne onder de thee genoemd.

Oorspronkelijk komt witte thee uit Fujian, een provincie in China.
Witte thee komt van oorsprong van de Camellia Sinensis en wordt ook het meest van deze theestruik gemaakt. Er zijn wel steeds meer landen die experimenteren met anders soorten theestruiken.
Witte thee is ook de thee met de minste bewerking en word ook het meest gezond genoemd, doordat inhoudsstoffen zo min mogelijk door het bewerkingsproces verloren zijn gegaan.
Om optimaal van de gezonde inhoudsstoffen te kunnen profiteren, moet je deze thee eigenlijk wel wat langer laten trekken dan nodig zou zijn.

Toch drink je witte thee niet alleen om de gezonde eigenschappen, maar ook om de delicate smaak.
Witte thee is namelijk licht van kleur en mild, zacht en fruitig van smaak. Ook kun je er bloemige en nootachtige smaken in herkennen. En toch…..waan je je met een mooi glas witte thee in een soort van Zen-moment.

Witte thee wordt maar enkele malen per jaar met de hand geplukt. Best een arbeids- intensief werkje, want de plukkers plukken hierbij de nieuwe uitlopers van de struik, die nog jong en een beetje donzig zijn.
De struiken groeien vaak hoog in de bergen, waar het nogal wat mistig kan zijn.
Meestal worden de tips en de eerste twee blaadjes daaronder geplukt. De tips (knoppen) zijn vaak nog niet open.
Daarna worden de tips kort verwelkt, waardoor op een natuurlijke manier vocht onttrekt aan de thee bladeren. Daarna worden de bladeren gedroogd, zodat ze kleur en aroma’s behouden.

Witte thee word nog wel eens gemengd met toevoegingen zoals fruit en kruiden. Vaak gaat het hier om mindere kwaliteit, om toch de smaak wat op te halen.
Ik vind dat je witte thee van kwaliteit niet hoeft te vermengen met toevoegingen. De smaak van witte thee is al bijzonder genoeg.
Ook zit er nog weer verschil in herkomst , oogsttijd en verwerking wat de smaak bepaald. Dit kun je vaak wel zien aan het theeblad zelf.
De beste kwaliteit is met de hand geplukt en dat zie je. Bladeren hebben geen beschadigingen en geven mooie aroma’s af.

Witte thee word ook gebruikt voor het maken van white pu erh……de gefermenteerde thee.
Daarnaast word witte thee ook steeds meer in landen zoals Kenia en Darjeeling verbouwd. Deze zijn ook zeer zeker de moeite waard om eens te proberen.

Een witte thee kun je ook goed koud zetten, dan wordt de smaak nog wat zoeter. Een cold brew tea noemen we dat.
Onlangs heb ik wat verschillende soorten cold brew gemaakt en daaronder ook een sparkling white tea.
Een witte thee, koud gezet met licht bruisend water.
Dan heb je ineens een heel leuk aperitief voor een leuk feestje of chique diner.
Serveer het in een mooie champagne flute en niemand die de alcohol mist.

Witte thee word niet heel vaak met eten gecombineerd, omdat het vrij licht van smaak is en de smaak van het eten de thee al snel kan overheersen. Dat vinden we natuurlijk zonde van de vaak wat kostbare thee.

Nu het voorjaar voor de deur staat, is het erg leuk om deze thee eens uit te proberen, vooral omdat deze straks ook weer in de speciaalzaken ( of op het web) worden aangeboden. Let wel op dat je een echte witte thee koopt, want er zijn groene theesoorten die als witte thee over de toonbank gaat, maar eigenlijk geen witte theesoorten zijn.

Hieronder een leuk recept voor een sparkling white tea.

– glazen fles met brede hals geschikt voor 1 liter.
– 1 liter licht bruisend water
– 10 gram witte thee
Doe de theebladeren in de glazen fles en schenk hierover het licht bruisende water. Als je niet van bruiswater houdt kun je ook plat water zoals Spa blauw gebruiken.
Sluit de dop goed af, zodat er geen gas kan ontsnappen en zet de fles minimaal 8 uur in de koeling.
Dit kun je goed ’s avonds al voorbereiden voor de volgende dag. Hoe langer je het laat infuseren, des te meer smaak.
Serveer eventueel met een blokje ijs.

www.madebymargreet.nl_D7S_0735 www.madebymargreet.nl_D7S_0736

Categories: Thee Blog

Comments are closed.