Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Wat doe je als je broodmachine na 5 jaar niet meer de beste is en het brood uit de supermarkt je eigenlijk toch wel wat tegenstaat, ondanks je oplettendheid wat etiketten betreft.
Dan word het maar brood bakken op de ouderwetse manier…in de “Dutch” oven.
Toen ik op zoek ging naar een recept, leek het mij heel veel werk, maar inmiddels is het al bijna routine, dat ik ’s avonds na het eten een deeg maak en deze de volgende middag afbak en zo dus elke ochtend vers brood heb klaarstaan.
Met het bewaren van brood waren wij al een heel eind. Want zelfgebakken brood, zonder teveel toevoegingen beschimmeld minder snel en kan heel goed ingewikkeld in een theedoek in de kast worden bewaard. En….de restantjes kun je laten uitdrogen voor paneermeel.
Inmiddels ook al een “bierbrood” variant gemaakt, ook erg lekker, dus die gaat nog een keer in de herhaling, maar dan met grotere hoeveelheden. Want ja die jongens hier in huis vinden vers gebakken brood ook lekkerder dan dat uit de supermarkt.
TIP! wanneer je het brood inwikkelt in een theedoek, net voordat hij helemaal is afgekoeld, word de korst prima snijd- en eetbaar.

Voor dit brood ben je nodig:
– 900 gram broodmeel (1 soort of 2 soorten, bijvoorbeeld spelt en tarwe of wit en tarwe, maar net wat je zelf wilt)
– 580 ml water op kamertemperatuur
– 13 gram himalaya zout
– 2-3 gram droge gist

Hoe ga je te werk:
Neem een grote glazen kom en doe hierin het meel. Maak een kuiltje.
Strooi het zout over de rand van het meel en doe de gist in het kuiltje.
Doe het water ook in het kuiltje en roer voorzichtig met een houten lepel vanuit het midden en neem steeds een stukje van de rand mee, totdat alles goed gemixt is en je het deeg nog even kort met je handen kunt kneden.
Dek de glazen kom af met folie en leg hierover heen een theedoek.
Zet de glazen kom op kamertemperatuur weg voor zo’n 12 tot 18 uur.
Na 18 uur rijzen, is het deeg wat donkerder geworden, ruikt het naar gist en heeft het luchtbelletjes.
Leg een theedoek op het aanrecht en leg hier bovenop een stuk bakpapier, waar de deegbal in past.
Doe na het rijzen wat bloem op je handen en neem het deeg uit de kom. Maak hier een mooie bal van , door de zijkanten steeds naar de onderkant te vouwen.
Leg nu deze deegbal op het bakpapier op de theedoek en vouw het bakpapier dicht en daarna kun je ook de theedoek dichtvouwen.
Laat deze deegbal nog 2 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 en laat de Dutch oven of andere hittebestendige gietijzeren pan met (hittebestendige)deksel 30 minuten mee opwarmen.
Wanneer de oven en pan beide goed op temperatuur zijn, haal je de pan uit de oven, en haal je de deegbal uit het bakpapier en plaats je deze voorzichtig in de pan. Snijd het brood aan de bovenkant mooi in met een mes en bestrooi het met een beetje bloem.
Plaats nu de pan weer terug in de oven met de deksel erop voor zo’n 40 minuten.
Na deze 40 minuten haal je de deksel van de pan en bak je het brood nog zo’n 10-15 minuten verder af, totdat hij mooi goudbruin is.
Haal het brood na het bakken uit de pan en laat hem afkoelen. Net voordat hij helemaal is afgekoeld, wikkel je hem in een theedoek, zodat hij niet uitdroogt en de korst zachter word.

www-madebymargreet-nl_d7s_0083 www-madebymargreet-nl_d7s_0085 www-madebymargreet-nl_d7s_0087 www-madebymargreet-nl_d7s_0088

 

Categories: Culi

Comments are closed.