Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Iedereen heeft deze mooie tuinplant vast wel eens gezien.
Van die mooi grote, groene, ronde bladeren met opvallende felle bloemen.
Je kunt ze in veel kleur-variëteiten vinden en zijn goed eetbaar.
En wanneer dit plantje in bloei staat, is het bij mij toch echt wel zomer.
Je kunt dit plantje goed in de keuken verwerken. Je kunt de bladeren, de bloemen en de verse zaden verwerken in salades en dressing. Ook zijn de bloemen natuurlijk zeer decoratief.
Kwa smaak moet je denken aan: radijs, tuinkers, mosterd, peper, eucalyptus….
Bloemen kun je heel decoratief in zijn geheel gebruiken, de bladeren kun je in fijne reepjes snijden voor door een salade of dressing.
De zaden zijn vrij pittig. Onlangs ontdekte ik dat je de verse zaden van de oost-indische kers kunt bewerken tot kappertjes.

Daar was een experiment geboren!
En het is nog vrij eenvoudig ook.
Her en der op internet heb ik diverse methodes voorbij zien komen en heb een eerste potje gevuld om te laten rijpen.
Gelukkig kan ik nog meermaals oefenen, want dit plantje doet het goed in mijn tuin.

Pluk de nog niet rijpe zaden, die na de bloei van de bloem tevoorschijn komen. Wanneer je regelmatig bloemen plukt, stimuleert dit het vermeerderingsproces van de bloemen.
Was deze zaden goed met koud water.
Daarna vul je een bakje met water en  flink wat zout.
Ik neem hiervoor mijn ‘sole’ water, wat ik altijd klaar heb staan.
Zorg ervoor dat de zaden goed onderstaan.
Laat ze een middagje staan en spoel ze daarna weer af met koud water.

Doe de zaden daarna in een passend glazen potje en vul deze met een witte wijnazijn en kruiden zoals dille, mosterdzaad, jeneverbessen etc. Het is maar net wat je in huis hebt en welke smaken je voorkeur hebben.
Dit gevulde potje laat je minstens een maand rijpen. Dit hoeft niet per se in de koeling.
Ik heb het dan ook in de kelder staan.
Zorg ervoor dat de zaden goed onder azijn staan.

Het is voor mij een experiment, maar vind het wel een hele leuke, want zo kom je iedere keer weer een stapje verder in je eigen moestuin en vult het je kookschriftje weer aan. (leuk voor later)

Wisten jullie dat oost-indische kers boordevol voedingsstoffen zit die antibacterieël werken en verminderde weerstand verhoogt. Dat het bloedzuiverend is en goed is voor huid en haar.
Dus niet alleen mooi in een pot, maar ook goed voor het lichaam.
Ook kun je goed oost-indische kers gebruiken in je moestuin om bladluis en slakken tegen te gaan…

FullSizeRender-3 FullSizeRender-2 FullSizeRender-5 FullSizeRender FullSizeRender-4

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.