Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Een beetje van Rudolph, een beetje van Jamie en een beetje van mezelf.
Al tijden wil ik een hazelnootschuimtaart maken van onze zelf geraapte hazelnoten. Ik had al eens een poging ondernomen die een beetje mislukt was. Nu dus een nieuwe poging en ik ben meer dan tevreden!
Het basisrecept van Rudolph, het uiterlijk van Jamie en wat gegoochel met het recept, zodat er iets minder suiker inzit en een botervulling in plaats van een slagroomvulling.
Dit is natuurlijk echte comfort food wat je normaal gesproken misschien alleen in de herfst zou eten, wanneer de hazelnoot net binnen is, maar wat mij betreft kan hij het hele jaar door hahahahaha. Lekker bros en sticky.
Ik kan me nog van vroeger herinneren dat ik tompoucen van schuim heb gehad van een bakker in deze regio….echt te lekker en ik hoop ooit deze bakkunsten te kunnen evenaren.
Ik kan jullie nu al vertellen dat het geen strakke taart is, want een schuimbodem verplaatsen van de springvorm naar een ander oppervlak heeft wel wat voeten in aarde gehad en ik hoop dan ook dat jullie toevallig een aantal paletmessen (glaceermessen ) in huis hebben, want een teer taartje is het wel.
Maar ik ging toch voor een jamie- look-a-like, dus ik heb het gered met 2 paletmessen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de twee schuimdelen ben je nodig:
6 eiwitten (180 gram)
350 gram ruwe rietsuiker
200 gram hazelnoten (ontveld)
25 gram poedersuiker
1 vanillestokje
0,5 theelepel witte wijnazijn
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Klop de eiwitten met een keukenmixer tot het wittig en schuimig word. Voeg dan beetje bij beetje de rietsuiker toe, totdat alles goed is opgenomen.
Ondertussen vet je twee bakvormen van 24 cm in en leg je op de bodem een bakpapiertje, zodat je het er gemakkelijker uit kunt halen na het bakken.( echt vergeet het papier niet, het schuim is zeer bros)
Doe de hazelnoten in een keukenmachine en maal deze fijn met de poedersuiker.
Wanneer het eiwit stevig begint te worden voeg je het uitgeschrapte vanille toe.
Als laatste voeg je een halve theelepel azijn aan het eiwit toe en klop je dit nog even op de hoogste stand een tel of 10.
Het eiwit is nu stevig en valt niet zomaar naar beneden wanneer je de mixer in de lucht houdt.
Nu kun je het gemalen hazelnoot mengsel in delen door het eiwit spatelen.
Verdeel dit merinque-mengsel over de twee bakvormen en plaats deze in de voorverwarmde oven zo’n 30 minuten.
Na het bakken laat je de twee delen goed afkoelen.

Voor de vulling heb ik gebruikt:
-200 gram boter
-100 gram pure chocola (70%) gesmolten au bain marie
-poedersuiker naar smaak
Deze drie ingrediënten goed met elkaar mixen en deze kan dan tussen de twee delen gespoten worden. Smeren word wat moeilijk, want de hazelnoot schuimdelen zijn zeer bros.

Voor de topping heb ik gebruikt:
Gesmolten chocolade (70%)  en met een dessertlepel erover besprenkelen.
Als laatste een lekkere dot slagroom aangemaakt met ahorn-siroop ipv suiker. Doordat je het met ahorn siroop aanmaakt krijgt het een klein beetje een nootachtige smaak, wat goed bij het hazelnoot schuim past.

Even heerlijk zondigen, maar wel met hazelnoten uit eigen tuin!!!
Deze staat weer op mijn favorietenlijstje…het is een blijvertje 😉
Ik wilde als topping nog wat verse frambozen toevoegen, maar deze had ik niet meer in huis…..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.