Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Labne….nog nooit van gehoord!
Totdat ik bladerde in het tijdschrift “Delicious” van April (2015).
Nadia en Merijn, ook wel bekend van tv hebben hierin een stuk geschreven over Labne.
Eerlijk gezegd ben ik niet altijd  even enthousiast  over hun recepten, maar na het lezen van dit stuk, was ik in de mood om dit recept direct te gaan maken.
Labne is eigenlijk niks meer en niks minder dan uitgelekte yoghurt met zeezout.
Je kunt het (zonder de zout) wel een beetje vergelijken met hangop.
Doordat je zout toevoegd krijgt het ineens een hartig karakter.
Labne’s worden vooral in het Midden-Oosten  gegeten als bijgerecht, als dip en soms zelfs bij het ontbijt.
Het is een recept waar je eindeloos mee kunt variëren en heel gemakkelijk te maken is, hoewel het wel wat tijd kost.
Straks wanneer de keukendeuren weer openstaan, er een zonnetje op het terras schijnt en je de volgende dag onverwachts visite gaat krijgen is dit een aanrader, want iedereen blijft erin dippen…;-)

Oke…en nu gaan we eerst maar eens een portie Labne maken.
Neem een emmertje yoghurt, een emmertje turkse stijl yoghurt uit de supermarkt van 1 liter. (3,5 of 10 % vet)
Hiervan gebruiken we de helft, want dan heb je al een behoorlijke portie.
Dus 500 gram Turkse yoghurt en 1 flinke eetlepel grof keltisch zeezout.
Meng deze twee ingrediënten en doe de yoghurt in een schone theedoek in een zeef/vergiet.
Dek het af en laat dit minstens 4 uur gekoeld uitlekken.
Wij hebben een koude schuur die altijd een constante temperatuur heeft van 9 graden en heb het een nachtje in de schuur afgedekt gezet.
Dit omdat ik geen ruimte meer in de koelkast had.
Ik wilde een mooie stevige Labne en koos er voor om het dus langer dan 4 uur te laten staan. Wanneer de Labne stevig is, zou je er ook balletjes van kunnen draaien.
De volgende dag heb ik een kruidenmengsel gemaakt met de dingen die ik in huis had.
-hazelnoten
-walnoten
-maanzaad
-komijn
-sesamzaad
Deze ingrediënten  geroosterd en in de vijzel mooi klein gemaakt.
Wanneer de labne stevig genoeg was heb ik het in een schaaltje gedaan en mooi aangedrukt.
Daarna heb ik met een vork wat rondjes over de Labne getrokken.
Met een lepel heb ik wat extra vierge olijfolie over de Labne besprenkeld en daarna het geheel bestrooid met het notenmengsel.
Klaar om te stippen!
Het smaakte naar meer en ik kreeg het idee dat ik zelf een soort kruidenkaasje had gemaakt.
De volgende keer wil ik geitenyoghurt gaan gebruiken en dan balletjes ervan draaien.
Nu heb ik gekozen voor een nootachtige melange, maar je kunt ook een Labne met dille en groen peper of met granaatappel en pistache maken.
Een lekker stukje platbrood erbij en laat het zonnetje maar komen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories: Culi

Comments are closed.