Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Om wat afwisseling tussen de middag te krijgen, vandaag een rauwkostsalade.
Niet de moeilijkste, gewoon simpel maar lekker.
Het enige nieuwe voor mij eraan is de toevoeging van gomashio.
Tja…eerst zei het mij ook niks, maar onlangs liep ik in één van de wat gezondere supermarkten en zag daar een potje gomashio in het schap staan.
Dit had ik nog nooit gezien en was erg nieuwsgierig.
Na het lezen van de ingrediënten, was ik helemaal in de stemming om dit thuis zelf te maken, want zoveel ingrediënten zaten er namelijk niet in.
Na wat speurwerk zijn er meerdere manieren om dit te maken en koos ik voor de makkelijkste manier, waarvan ik heb gelezen dat het kwa smaak niet veel anders is dan de overige bereidingswijzen.
Maar wat is gomashio eigenlijk?
Gomashio is een  japanse smaakmaker gemaakt van geroosterd sesamzaad en zeezout. Niks meer en niks minder.
Het word gebruikt om bijvoorbeeld sushi op te sieren of om je (tonijn)steak of gegrilde groenten mee af te maken.
Sesamzaad zit vol onverz. vetzuren, eiwitten, vitamine E, vitamine B, calcium, magnesium en fosfor.
Je zou dit in de vijzel kunnen maken of gewoon gemixt in een pepermolen kunnen gebruiken, maar ik koos ervoor het te malen in mijn elektrische koffiemalertje, zodat ik een mooie zachte en fijne gomashio zou krijgen.
Voor een vol potje heb ik gebruikt:
– 30 gram sesamzaad geroosterd (zonder vet) in de pan.
– 10 gram fleur du sel handgeschept en landgedroogd (dus nog vol mineralen en sporen)
Deze twee ingrediënten in de koffiemaler en klaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de rauwkost salade ben ik de kelder ingelopen en heb ik het volgende mee naar de keuken genomen om het allemaal in fijne reepjes te snijden:
– 1 grote winterwortel
– 1/2 rode kool (kleintje)
– 1/2 rose/zoete ui
Alles goed in een kom gemengd en afgemaakt met het sap van een halve limoen, een flinke scheut walnoot-olie en wat gomashio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Groenten:
Rode kool en winterpeen bevatten (goede) koolhydraten, eiwitten, calcium, ijzer en de vitaminen C en B.

Categories: Culi

Comments are closed.