Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Al een tijdje zijn wij aan het experimenteren met Kombucha.
Een drankje gemaakt van gezoete thee, maar dan gefermenteerd.
Er schijnen vele gezondheidsvoordelen aan deze drank te zitten, maar dat is niet de reden dat
wij er mee zijn gaan experimenteren.
Want na het drinken van een flesje Kombucha op een festival, vonden we dit drankje onverwachts lekker.
En als je eenmaal met Kombucha begint….dan moet je door blijven gaan 😉

Zoals ik al eerder zei is Kombucha een drankje gemaakt van gezoete thee, dat een fermentatie proces
ondergaat.
Even in het kort….
Je maakt een hoeveelheid thee en deze zoet je met suiker.
Door een Kombucha zwam toe te voegen, ook wel scoby genaamd, kun je deze gezoete thee twee week afgedekt met kaasdoek op kamertemperatuur in het donker laten fermenteren.
Na deze eerste fermentatie, ga je de inmiddels van het zoete af, Kombucha zeven en overgieten
in stevige flessen, die wel wat gisting aan kunnen.
Deze flessen dop je af en laat je de Kombucha afhankelijk van eventuele  smaak toevoegingen 4 tot 8 dagen op een donkere plek op kamertemperatuur staan.
Door de kamertemperatuur, gist de Kombucha door en krijg je fijne bubbels in je drankje.
Check na een dag of vier of er genoeg fizz in de fles zit, door het dopje ietwat los te draaien, zodat je het kunt horen.

Laat vooral de tweede fermentatie op fles niet te lang staan, zeker met smaak toevoegingen.
Het is mij al twee keer kort achter elkaar overkomen dat de glazen flessen spontaan uit elkaar spatten.
( de eerste had zelfs ruim 10 dagen gestaan…oeps en de tweede bij dag 4 al, want ik had druivensap
toegevoegd.
Door het toevoegen van suiker gaat het ietsje harder. 😉

Het is een leuk experiment en de “fizz” wordt steeds beter. Fizz zijn de bubbels die ontstaan in de Kombucha.
Kombucha is momenteel erg in, maar bestaat eigenlijk al jaren.
De meningen zijn er nogal over verdeelt kwa gezondheid. Dus werk altijd schoon en als je twijfelt
maak je gewoon weer een nieuwe batch…want die scoby’s blijven wel doorgroeien, zodat je
regelmatig eentje weg kunt geven.

Je kunt variëren met smaakjes, zoals een combinatie van aalbessen met munt, gember en limoen,
gember, rozemarijn en jeneverbes.
Momenteel ben ik aan het kijken of het lukt een Hibiscus variant te maken. De eerste fermentatie
zit er op, dus nu nog een paar dagen in gedopte fles…heel benieuwd.
Tot zover vond ik het wel wat richting cassis gaan 😉

Iedere keer beperk ik mij tot een liter of 4 per batch…anders is het niet te overzien.
Een klein deel van de batch gebruik ik weer als starter en de rest verdeel ik in ½ of 3/4 liter flessen.
Zo kunnen we met het gezin af en toe samen een glaasje kombucha “on the rocks” drinken met een schijfje
citrus als garnering.
De kinderen zijn er dol op…maar omdat het een gezond goedje voor de darmen zou zijn, zou ik hen er niet teveel van geven,maar gewoon blijven afwisselen met andere dranken zoals; fruitwaters,
thee en een beetje gezondere ranja’s of verse sapjes.

Gezoete thee?…ja Kombucha wordt gemaakt van gezoete thee.
De suikers worden omgezet in zuren en zorgen voor gisting.
Toen wij het voor het eerst proefden , deed het ons denken aan een licht alcoholhoudend bier.
Vind je het ook leuk om het eens te proberen, check dan eens het internet, of stel je vraag aan mij.
Ik ben geen expert in Kombucha, maar ik kan vast wel wat vragen voor je beantwoorden.
Ook wanneer je het leuk vind om een scoby te ontvangen, vraag gerust of ik eentje voor je over heb!

Binnenkort ga ik Kombucha mixen in een cocktail..dus stay tuned.

 

 

Categories: Thee Blog

Comments are closed.