Sponsors

  • HULSKERS | Fotografie - Trouwreportages - Wall of Fame - Portret - Food
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.
  • Wilt u hier ook adverteren? Neem dan contact met ons op.

Het is weer zover….het word weer tijd om eens verschillende theesoorten van verschillende theeleveranciers te testen die ik kan gebruiken tijdens mijn workshops.
Er zit namelijk nogal wat verschil in theeleveranciers.
Dit heeft te maken of de leveranciers rechtstreeks uit het land levert of via een tussenhandel in Europa.
Ook speelt prijs en kwaliteit een belangrijke rol.
Soms is het niet nodig de hoogste kwaliteit thee te gebruiken, maar uiteindelijk gebruik ik toch altijd wel graag thee van kwaliteit. En waarom…omdat het toch vele malen beter smaakt, wanneer je deze puur wilt drinken.
Tijdens mijn workshops gebruik ik dan ook altijd bij voorkeur theesoorten die ik van te voren selecteer op uiterlijk en smaak, want ja …..ik vind wel dat je mag laten zien dat  kwaliteits thee meestal erg anders en vooral lekkerder smaakt dan de “standaard” theezakjes, die je veel te lang laat trekken en nog eens een keer onderdompelt en daarna uitknijpt….
Ook merk ik vaak dat de mensen die naar mijn workshops komen graag wat thee aanschaffen die we tijdens de workshop hebben geproefd, dus een klein voorraadje heb ik dan vaak wel in huis.

Naast dat het nodig is om af en toe weer eens wat nieuws te testen en de voorraad op te frissen, is het natuurlijk voor mij als theesommelier vooral ook leuk om weer een lekkere proefmiddag te houden.
Vaak bij de eerste slok bedenk ik dan al…oh, dat zou heel goed daarbij gecombineerd worden als we denken aan foodpairing.
Dus voor mij vooral geen straf om met enige regelmaat een test/proefmiddag te houden.

Zo belande ik een aantal weken geleden bij de webshop: www.teasenz.nl
In het verleden heb ik hier eens een supergaaf theepotje met cupjes besteld, waar ik nog steeds verliefd op ben 😉
Dit bedrijf levert rechtstreeks vanuit China en de webshop ziet er altijd up to date uit.
Ook de theesoorten die zij verkopen spreken mij aan, dus dit keer de mensen achter Teasenz gemaild met de vraag of zij mij wat samples wilden toesturen, zodat ik deze kon gaan testen.
Na een keurige  mailwisseling ontving ik afgelopen week 5 samples uit China.
We konden aan de slag!

Ik ontving een Dan Cong Phoenix Oolong thee, een Zhu Ye Qing groene thee, Aged Pu Erh, Imperial Jasmine en een Anxi Tie Guan Yin.
Stuk voor stuk zagen ze er goed verpakt uit en dan bedoel ik daarmee lucht en lichtdicht. Dit is belangrijk, zodat de thee geen andere geuren overneemt en goed houdbaar blijft.
Bij het openen van de zakjes thee kwamen er heerlijke geuren voorbij en zag de thee er goed uit.
Dus helemaal blij, water verwarmen en lekkere thee zetten.

D7S_3852

 

 

 

 

 

 

Ik zal er eens een paar wat uitgebreider toelichten.
Waar ik vooral naar kijk is hoe de thee eruit ziet en hoe deze nog ongezet ruikt.
Daarna ga ik water verwarmen tot de juiste temperatuur, want elke theesoort heeft zijn eigen “beste” zet temperatuur.
Daarna doe ik een hoeveelheid thee in een gaiwan en overgiet ik de thee en laat deze even 20 seconden staan. Dit noem je wassen. Dit doe ik niet altijd, maar als ik denk dat het beter is om de juiste smaken vrij te krijgen, pas ik het wel toe.
Na die 20 seconden giet ik het water af en giet ik de theebladeren nogmaals een keer op.
Even afhankelijk van het soort thee verschilt ook de trektijd. Maar meestal houd ik in de galwan 1-1,5 minuut aan.
Nu schenk ik de thee in cupje of glaasjes. Het liefst een wit of doorzichtig cupje of glaasje, want dan kun je de kleur goed zien van “de soep”.
Dan kijk ik naar de kleur van de thee en daarna ruik ik eerst aan de natte theebladeren en daarna ruik ik de net gezette thee.
Dan pas begint het proeven, dat je voor het merendeel eigenlijk met de neus doet.
De thee drink je een beetje slurpend, zodat er lucht mee naar binnen in de mond komt en je de thee beter proeft.
Dit was fase 1……daarna kijk ik nog hoeveel keer ik de natte theebladeren kan opschenken voordat de smaak eigenlijk een beetje wegvalt.
Elke opgieting zorgt vaak voor een ander smaakpalet, dus de ene keer is een eerste infusie het lekkerst, de andere keer de tweede of derde infusie.

D7S_3830 D7S_3831

 

 

 

 

 

 

Laat ik bijvoorbeeld de Dan Cong Phoenix eens toelichten.
Deze oolong thee komt van de Phoenix berg in Guangdong, het is een van de meest bekende donkere oolong van China.
Deze thee komt uit de lente periode van 2017.
Om te zien hoe je deze thee bijvoorbeeld kunt zetten in een gaiwan kun je deze link gebruiken om het filmpje te bekijken.   teasenz/dancongphoenixoolong

Wanneer je de theebladeren droog ruikt en bekijkt, zie je dat het smalle lange draden zijn, heel donker groen van kleur, het ruikt ietwat naar zoethout vind ik, dus zoet. Maar ook bloemig, een beetje orchidee.
Wanneer je de theebladeren nat ruikt en bekijkt , zie je dat de bladeren langzaam na elke infusie steeds verder ontvouwen, tot mooie donkergroene bladeren. De natte theebladeren ruiken weer zoet, een beetje mineraalachtig, zelfs een beetje nootachtig en weer bloemig.
Wanneer je naar de kleur van de infusie kijkt, zie je dat het een hele mooie frisse, transparante licht gouden kleur heeft.
De smaken die je uit deze thee kunt halen zijn bijvoorbeeld hartig, zoet, kruidig of perzik. Je merkt dat de thee een volle complexe smaak in de mond geeft.
Deze thee kan zeker 3 keer opnieuw gezet worden wanneer je gebruik maakt van een galwan.
Deze thee zou je heel goed kunnen combineren met gegrild vlees, een stukje eendenborst, kreeft of desserts met vers fruit.
Deze oolong thee heb ik gezet met water van 95 graden.

D7S_3840

 

 

 

 

 

 

Een andere thee, die ik echt wel aandacht wil geven, omdat deze mij zeer verraste.
De Imperial Jasmine….Een groene thee met het aroma van jasmijnbloemen.
En laat ik heel eerlijk zijn, dat jasmijn thee normaal gesproken niet mijn favoriet is. Na het drinken van deze jasmijn thee denk ik er zelf heel anders over en kan ik het inmiddels toch best goed waarderen.
(daarom heb ik mijzelf een leuk jasmijn plantje gekocht…hihi)
Wanneer je een goede jasmijn thee koopt is deze op een natuurlijke manier gearomatiseerd met de aroma’s uit jasmijn bloemen en zijn er geen gedroogde jasmijn bloemblaadjes in de verpakking toegevoegd.
Vaak vind ik jasmijn thee naar mijn smaak te bitter. Maar deze thee was subtiel, zacht, bloemig en zelfs een tikje zoet.
Net als de Dan Cong Phoenix beoordeel ik deze thee op verschillende aspecten.
Ook van deze thee kun je een leuk how-to-make filmpje bekijken …teasenz/imperialjasminegreen

Wanneer je deze theebladeren droog ruikt en bekijkt zien de bladeren er plat gerold uit met een donzig, grijs lichtgroen uiterlijk. Je ruikt echt jasmijn, frisheid, zoete tonen en lichte drassige tonen.
Wanneer je deze theebladeren nat ruikt en bekijkt zijn ze klein, maar wel heel, groen blad. Je ruikt jasmijn en jong gras.
Wanneer je naar de kleur van de infusie kijkt, zie je een hele mooie lichtgeel goud rosé achtige kleur.
De smaken en geuren die je uit deze thee kunt halen zijn een lichte jasmijn smaak, niet overheersend, zoet en fris.
Deze thee zou je heel goed kunnen combineren met een stukje geitenkaas of een gerecht met bloemkool.
Deze thee heb ik gezet met een temperatuur van 85 graden. Ook deze thee heb ik in de gaiwan 3 keer opnieuw kunnen opgieten, voordat de smaak echt stukken minder werd.

D7S_3842

 

 

 

 

 

 

Beide theesoorten kunnen heel goed gecombineerd worden bij een diner.
Om deze mooi tot hun recht te laten komen, zou ik ze in een mooi wit wijnglas serveren, zodat de kleuren en geuren mooi tot uiting komen.

Al met al was ik eigenlijk heel erg tevreden over de ontvangen theesoorten en zouden deze goed in mijn workshops passen.
De plannen voor de workshop ruimte zijn zo goed als uitgewerkt en we hopen dat we in het voorjaar de deuren aan huis kunnen openen voor de workshops voor mij als theesommelier en ook mijn vriend hoopt zijn klanten in deze ruimte te kunnen ontvangen met een goed kopje thee. Een soort van combi-werkplek zeg maar 😉
Tot die tijd blijf ik uiteraard gewoon bij jullie op locatie workshops  en proeverijen geven.

D7S_3845 D7S_3836

Categories: Thee Blog

Comments are closed.